RSS

Scurta istorie (satirica) a tocurilor

20 Oct

Blestemata fie ideea cu articolele viitoare. Acum trebuie sa scriu despre tocuri ceva si nu ma simt inspirat dar dupa ce m-am documentat si am petrecut o perioada de timp cautand detalii pe net despre tocuri si despre pantofi cu toc ar fi pacat sa renunt.

Treaba e mult mai incalcita decat banuiam. Se pare ca urme de tocuri gasim si in antichitate unde aveau rol ritual si le mai gasim si pe la macelari (ei le purtau pentru a nu se murdari de sangele de pe jos si nu erau chiar tocuri – totusi, cate analogii se pot scoate de aici – ).

Leonardo da Vinci se zice ca le-ar fi inventat (chiar daca ele existau intr-un fel sau altul), nu pentru sine cum ar putea afirma gurile rele ci pentru o contesa complexata. Mi-l imaginez pe inventator cum intre pictarea Giocondei si perfectarea aparatelor de zbor a avut o revelatie: “Tocuri! … Asta lipseste in lumea noastra…”.

Inca ceva ce nu stiam, e ca si barbatii purtau tocuri si ca si cum nu era suficient acestea erau dublate de platforme … era o chestie regala si doar cei de familie buna aveau voie cu asemenea minunatii, dar cu o conditie: sa nu fie mai inalte decat tocurile regelui. Nu pot decat sa sper ca moda nu e chiar asa de ciclica. Nu imi doresc fiul meu sa faca schimb de pantofi cu mami, dar vedem ce ne rezerva viitorul.

Bun! Dar ce e tocul? Un dispozitiv, un accesoriu, un atuu, o minciuna? Nu stiu. Cert e ca tocul insoteste feminitatea de-a lungul istoriei. In felul acesta, el nu discrimineaza, incaltand femei fatale si … incaltate, urcand pe piedestal intelecte sclipitoare si gazele zburdalnice care si daca manipuleaza muzica usoara sunt pasibile de hernie (datorita efortului intelectual intens).

In orice caz, da Vinci nu cred ca banuia faptul ca tunul cu mai multe tevi avea sa se vanda considerabil mai prost decat tocul.

Evident ca ar mai fi niste curiozitati de exemplu unele tocuri din antichitate ajungeau pana la 70 cm, motiv pentru care doamnele aveau nevoie de ajutor la incaltat, ce mai cauzeaza ele: dureri de spate si infertilitate datorita posturii (evident in cazul in care alergi vreo 40 de km pe zi in ele).

Totusi sa nu fim nedrepti, au plusurile lor, arata bine ceeace pentru mine e suficient, si daca nu ar mai exista nu am mai vedea vara prin Piata Unirii mostre de echilibristica (doua sau trei demoazele atarnand una de alta traverseaza piata …. in 3 ore)

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 20, 2011 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: