RSS

Numele lui este Mel Ramos

17 Oct


Ok si el e?
Mel Ramos e un pictor desenator sau desenator pictor, fiind asociat cu miscarea Pop Art, asa ca nu va fi o surpriza pentru nimeni faptul acesta ca s-a bucurat de notorietate in anii ’60 orchestrand expozitii cu, evident, Andy Worhol si nu numai.
Acum in mod normal se cade sa facem prezentarile mai corect din punct de vedere politic (adica sa furnizam cateva date de Wikipedia). Domnul Ramos s-a nascut in Sacramento prin anul 1935. Suficient.
Ce e interesant la acest artist e tocmai faptul ca a adus prosoapele cu femei goale ale camionagiilor la rang de arta. Sa ma explic: a combinat advertisingul cu nudul si cu arta pentru ca sexul se vinde bine indiferent de epoca. Asa ca numele lui e asociat cu niste desene colorate in care apar femei goale si diferite branduri cunoscute de tigari, dulciuri, alcool, sos de tomate etc (de exemplu). practic Ramos a transformat femeia in cartoon si nudul in benzi desenate. De aici incolo cat e de artist artistul sau cat de batranel pofticios e batranelul pofticios ramane la latitudinea fiecaruia.
De ce tocmai el?
Care e motivul pentru care vorbesc tocmai de el? Nu e ca si cum am duce lipsa de pop artisti. Tulburator este faptul ca pastreaza senzualitatea feminina si chiar daca se poate spune ca a transformat femeia intr-un produs, goliciunea desenelor sale nu e una care sa te faca sa te rusinezi si nu iti cere sa cobori privirea in pamant. Femeia in opera lui e ferma, ironica si amuzanta (asta e strict parerea mea neavizata)
Totusi nu nudurile sunt ceeace imi place la el, ci toata ideea de benzi desenate care devine arta. Supereroi barbati si femei se perinda prin panzele lui nascand o lume care mi-o amintesc din copilarie. Oameni cu mantie si masti colorati viu, care au puteri ce depasesc umanul asa arata arta lui Mel Ramos (de exemplu).
Muzeul din Viena a expus o colectie impresionanta in care a compilat fazele si dimensiunile artistului tocmai pentru a aniversa de curand 50 de ani de Pop Art si 75 de ani de Mel Ramos.
Ce a mai facut el?
Un alt lucru aparte pe care l-a intreprins acest artist mai mult sau mai putin controversat este tributul adus unor lucrari celebre. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca rasfoiesti opera lui s-ar putea sa te lovesti de picturi cunoscute, dezbracate de artist sau de panze in care unele sculpturi la fel de celebre prind viata pe alocuri. Artistul numeste tribut lucrul acesta, criticii il numesc satira si gurile rele blasfemie; realitatea ramane in perspectiva ta.
“Pop Art-ul a existat aproximativ 6 saptamani”
Intr-un interviu acordat in 2010 unei publicatii germane, Ramos a declarat ca Pop Artul a existat maxim 6 saptamani.
Asa ca ne vedem pusi in fata altei inmormantari celebre, Pop Artul se alatura Punk-ului (“Punk is dead” vs “Punk’s not dead”) si Hip-Hop-ului (“Hip-Hop is dead” cum afirma Nas).
Explicatia a fost faptul ca in anii ’60 artistii pop s-au adunat si au pornit o miscare in care au pus la o parte influentele originea si stilul fiecaruia pentru a crea ceva nou. Au reusit. Dupa care fiecare si-a vazut de drum. Totul a durat cateva saptamani, dar impactul se simte si azi. In concluzie reverberatia momentului respectiv inca influenteaza artisti. Inainte sa inchei mai adaug ceva, picturile lui se vand cu aproximativ 4000 de dolari bucata asa ca nu e de mirare ca e un sustinator al capitalismului modern )). Pentru mai multe informatii site-u lui e aici.
Cam asta a fost. Aici punem punct si daca iti place sau nu de Mel Ramos este absolut treaba ta. Cu stima norian.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 17, 2011 in anturaj

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: