RSS

Democratia inselarii

17 Aug

Am inceput sa ma intreb, intr-o zi incolora din calendar, care este anatomia inselarii. Si raspunsurile si-au luat timp asa incat au inceput sa ma inunde mult mai tarziu, totusi ce noroc ca am fost napadit intr-o zi la fel de prafuita.

In fond inselarea e un concept atat de ridicol si fara sens. Mergand dinspre grosolan spre nobil nebuloasa ramane constanta. Ce fara sens sa alegi sa juri sa garantezi sa promiti sa dainui sa iubesti ca apoi sa rastorni totul in neant. Valabil pentru orice domeniu. Totusi relatia interumana care se vinde cel mai bine este cea intre un el si o ea. Deci mi-am luat ceva timp sa tratez problema.

Ma gandeam cat de fara sens este sa-ti promiti fiinta cuiva. Si sa acorzi gratuit drepturi sa oferi exclusivitate si privilegii, sa pretinzi credinta pentru ca mai apoi rastorni lumea creata. Cred ca diavolul nu face nimic altceva decat sa ofere puncte de sprijin pentru rasturnari de situatie. Restul e treaba omului.

Ce nebunie trebuie sa fie in ochii universului o casnicie esuata, un ins inselat, o inima franta. Pentru ca tot in fata universului timpul nu conteaza. In concluzie cum ar parea in ochii unui om urmatorul scenariu: un cuplu care isi jura dragoste si credinta vesnica si cateva secunde mai tarziu se despart plangand si urandu-se. Ar fi o nebunie. Dar daca timpul e relativ? Daca timpul nu ar exista, ar mai fi posibila inselarea? Sincer nu cred ca timpul e personajul negativ.

Dar am sa abandonez sfera el ea pt ca imprima un iz siropos conceptului. De ce se revine asupra unei decizii? Lucrurile se schimba.

Adevarat, nu e un secret. Toata lumea stie asta. In concluzie nu trebuie sa existe certitudini. Ar trebui sa nu existe nimic sigur.

Democratia e un termen cat se poate de sintetic. Puterea poporului. Exista cumva un model in natura care sa se asemene cu democratia? Nu imi este cunoscut, dar poate cine stie… ce vreau sa subliniez e ca democratia ofera putere poporului si poporul ar trebui sa faca uz de ea. Totusi democratia e o utopie pentru ca intodeauna vor exista lideri si masele tanjesc dupa control. Democratia prezenta devenind tot mai dictatoriala. Puterea poporului manifestata printr-un: ce putem face? Parca se mai schimba ceva! Nu are rost!

Poporul are putere! Totusi nu sunt impotriva democratiei. Sunt un liberal(ideologic vorbind), totusi vroiam sa subliniez ceva prin paralela mea semipolitic-semidocta.

Natural si biblic nu exista democratie. Totusi natural si biblic exista posibilitatea alegerii ceeace e un adevarat miracol. Verbul a alege este o minune si implica atatea si atatea.

Si chiar radeam de celebra maxima vox populi vox Dei. Istoria ne invata ce vocea poporulii rar a coincis cu vocea lui Dumnezeu(totusi stiu ca nu asta transmite maxima).

Un ganditor respectabil spunea: „daca am aceeasi parere cu restul lumii ma mai gandesc o data”.

Sa revenim la inselare, fiecare fatea a inselarii are un epicentru, momentul in care fiecare ins isi exercita dreptul la alegere. Si in acest epicentru exista doua tabere, forurile interne care guverneaza acest ins vor decide. A fi sau a nu fi. Si aici democratia e falimentara. Aici cred in dictatura. Aici nu voi oferi putere fiecarei porniri, emotii, dorinte (poporul). In mine democratia esueaza. Si biblic forurile interne ale unui ins au un conducator. Si numele lui era …

p.s. tin sa mentionez ca sunt democrat politic vorbind si scrierea prezenta nu are nici macar o implicatie politica.

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on August 17, 2010 in tratate

 

Tags: , , , ,

4 responses to “Democratia inselarii

 1. BLUE

  August 17, 2010 at 11:21 pm

  Omul e facut prin natura sa caute dependenta de ceva, de cineva, fiecare are nevoie de ceva pt care sa traiasca. Deci atacand problema insului care se ofera pe el insusi altui ins, nu consider ca prin acest gest pierdem ceva, ci doar ne oferim singuri o frumoasa motivatie de viata. La o adica oare atunci cand ne oferim pe noi cuiva, o facem dezinteresat sau ne asteptam sa primim acelasi lucru inapoi?

   
 2. marsupial

  August 20, 2010 at 5:17 pm

  pt blue:nu intotdeauna omul este egoist cand iubeste

   
  • BLUE

   August 22, 2010 at 4:57 pm

   pt marsupial: “egoist” e un cuvant destul de dur pt a descrie ceeea ce am vrut eu sa spun. Sigur ca omul nu trebuie sa fie egoist cand iubeste, egoist ar fi daca nu s-ar oferi altcuiva…ar fi egoist fata de cealalta persoana si fata de el insusi pentru a nu-si fi oferit sansa de a fi fericit, a face pe cineva fericit si de a fi din nou fericit el insusi pt ca a facut toate astea. Probabil e vina mea ca te-am indus in eroare pt ca in primul comentariu am folosit cu ironie cuvantul “dezinteresat”. Totusi ma refeream la un anumit echilibru intre ceea ce oferi si primesti…nu cred ca vreodata ai iubit si n-ai asteptat sa fii iubit/a inapoi :D. Sper ca nu te-am aburit incercand sa ma explic

    
 3. gabi

  September 26, 2010 at 1:18 am

  tu poti..sa alegi..da,cuvinte marete in definitie,dar ce devin ele aplicate in viata?si cat mai suntem noi de liberi?alegerea e a ta,da,ti-o asumi,dar cat ne mai implicam noi azi in alegerile noastre?si cat sunt influentate de tot ce e in jur?pana la urma si asta e o alegere,sa nu te implici..si tu esti propriul tau dictator,ghidandu-te dupa cuvintele celui care a vrut cel mai mult sa fim liberi sa alegem..adica ai ales sa fii dictator,inseamna ca ai fost liber..si iti impui principiile,deci tot alegi,deci tot esti liber..as zice ca e democratie si ai ales partea buna,asta nu inseamana distatura,asta inseamna sa fii un om corect,conform princiipilor dupa care tu ai ales sa te ghidezi,deci esti si liber si corect..m-am incurcat in ganduri..greu sa manuiesti cuvintele..si da,democratia e teorie..ca in practica nu prea cred ca exista nicaieri..pt ca noi suntem atat de deosebiti,pt ca unii vad binele unde altii vad raul,pt ca unii vad putere,acolo unde nu e nimic..pt ca suntem liberi sa alegem si nu ne intelegem libertatea..pt ca e atat de complexa si haotica uneori lumea asta..si pt ca acum eu chiar nu mai inteleg nimic:)aleg sa dorm

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: